Skip to content Skip to footer

Hoe Kies Je de Perfecte Hockeystick: Essentiële Aankooptips voor Elk Niveau

Bij het kiezen van een hockeystick staan spelers voor een breed scala aan opties. Het selecteren van de juiste hockeystick is cruciaal, of men nu een beginner is of een doorgewinterde professional. Het materiaal, de lengte en de kromming van de stick zijn factoren die de prestaties op het veld beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om een hockeystick te vinden die past bij het speelveld, de speelstijl en de fysieke eigenschappen van de speler.

A display of various hockey sticks in a well-lit sports equipment store, with detailed labels and price tags

De samenstelling van hockeysticks heeft een grote evolutie doorgemaakt, van traditioneel hout tot de moderne composietmaterialen die vandaag de dag gebruikelijk zijn. Deze materialen bieden verschillende voordelen, van verhoogde slagkracht tot extra flexibiliteit. Een zorgvuldige evaluatie van deze kenmerken kan de controle over de bal en de algemene spelervaring aanzienlijk verbeteren.

Naast het materiaal is de kromming, of bow, van de stick een belangrijke overweging. De kromming heeft invloed op de balcontrole en de vaardigheden zoals dribbelen, stoppen en schieten. De locatie van de maximale kromming – laag, midden of hoog – dient de technische voorkeur en speelpositie van de atleet te reflecteren. Een passende hockeystick kiezen is daarmee een gelaagd proces dat zorgvuldige overweging vereist voor optimale prestaties op het veld.

Begrijpen van Hockeystick Typen

Bij het kiezen van een hockeystick is het belangrijk te weten welk type het beste past bij de speelomgeving en speelstijl van de gebruiker. Elk type stick kent specifieke kenmerken die invloed hebben op de prestaties.

Veldhockeysticks

Veldhockeysticks zijn ontworpen voor gebruik op grasvelden of kunstgrasmatten. Deze sticks zijn vaak gemaakt van een combinatie van materialen zoals hout, fiberglas, kevlar en carbon. De verdeling van deze materialen bepaalt de stijfheid en slagkracht:

 • Materiaal: Hout (voor controle en flexibiliteit), Fiberglas (voor duurzaamheid en kracht), Kevlar (voor schokabsorptie), Carbon (voor stijfheid en kracht)
 • Kromming: Tussen 20mm en 25mm, beïnvloedt de controle en de kracht van de slag
 • Lengte: Doorgaans tussen 36,5 inch en 38 inch, afhankelijk van de lengte van de speler

Zaalhockeysticks

Zaalhockeysticks zijn lichter en dunner dan veldhockeysticks, aangezien de bal in zaalhockey niet de lucht in mag en de nadruk meer ligt op controle en precisie:

 • Gewicht: Lichter dan veldhockeystick, voor snellere balcontrole
 • Vorm: Minder kromming (tot ongeveer 20mm), zorgt voor betere handling
 • Materiaal: Voornamelijk hout met mogelijk fiberglas of kevlar voor extra duurzaamheid

Hybride Sticks

Hybride sticks zijn een combinatie van eigenschappen van zowel veld- als zaalhockeysticks, waardoor spelers een veelzijdige optie hebben die geschikt kan zijn voor meerdere omstandigheden:

 • Flexibiliteit: Geschikt voor zowel zaal- als veldhockey, door een balans tussen gewicht en kromming
 • Materiaal: Mix van hout, fiberglas, en soms carbon voor een compromis tussen stijfheid en controle
 • Kromming: Middelmatige kromming voor veelzijdigheid in speelstijl

Elke subcategorie van hockeystick biedt unieke voordelen die spelers kunnen helpen om hun spel te verbeteren op de specifieke terreinen waar zij in uitblinken.

Materiaalkeuze en Stijfheid

De keuze van het materiaal en de stijfheid van een hockeystick zijn cruciaal voor de prestaties op het veld. Deze kenmerken bepalen de kracht, controle en gevoel voor de bal.

Hout

Houten hockeysticks staan bekend om hun uitstekende balgevoel en beheersbaarheid. Ze zijn ideaal voor beginners dankzij hun:

 • Flexibiliteit: Minder stijfheid voor betere controle
 • Schokabsorptie: Comfortabel voor de polsen bij het raken van de bal

Kunststof

Kunststof sticks zijn een mix van verschillende materialen en bieden:

 • Duurzaamheid: Bestand tegen slijtage van kunstgrasvelden
 • Veelzijdigheid: Geschikt voor spelers van verschillende niveaus en speelstijlen

Koolstofvezel

Sticks met koolstofvezel zijn voor de professionele speler en kenmerken zich door:

 • Stijfheid: Maximale krachtoverbrenging en snelheid bij het slaan
 • Lichtgewicht: Minder gewicht voor snelle handelingen en bewegingen

Lengte van de Stick

De lengte van de stick is cruciaal voor optimale controle en comfort tijdens het spelen. Het bepalen van de juiste lengte vergroot de effectiviteit op het veld.

Juiste Lengte Bepalen

De juiste lengte van een hockeystick hangt af van de lengte van de speler. Spelers kunnen de volgende richtlijnen gebruiken:

 • Kinderen: De stick dient tot de navel of iets eronder te komen.
 • Volwassenen: Optimaal is tot aan de heuplijn, maar niet meer dan 2 inch boven de navel voor de beste balans tussen controle en comfort.

Om de lengte te bepalen, houdt men de stick naast zich, met het uiteinde op de grond en het handvat bij de navel. Sticks worden doorgaans gemeten in inches, variërend van 28″ tot 38.5″ voor volwassenen.

Invloed van Lengte op Spel

De lengte van de stick heeft directe invloed op de speelstijl:

 • Korte stick: Biedt meer controle en wendbaarheid voor vaardigheden zoals dribbelen.
 • Lange stick: Geeft meer bereik voor passen en verdedigen, maar kan ten koste gaan van controle.

Spelers moeten overwegen welke speelstijl zij nastreven en hoe de lengte van de stick hun capaciteiten kan versterken of beperken.

Kromming en Buiging

De juiste kromming en buiging van een hockeystick zijn essentieel voor optimale controle en techniek. Deze specificaties beïnvloeden zowel de basistechnieken als specifieke speelstijlen.

Standaardkromming

Standaardkromming verwijst naar de curve die begint op 300mm vanaf de krul van de stick. Deze kromming is 25mm en is geschikt voor spelers die de voorkeur geven aan allround speelstijlen.

 • Voordeel: Evenwichtige controle over de bal.
 • Geschikt voor: Beginners en spelers die veelzijdigheid op het veld wensen.

Late Buiging

Bij late buiging, ook bekend als Mid Bow, begint de kromming dichter bij de haak, meestal rond de 250mm. De buiging bedraagt ongeveer 24,75mm.

 • Voordeel: Verbeterde controle bij het dribbelen en het uitvoeren van technische vaardigheden.
 • Geschikt voor: Meer geavanceerde spelers die focus leggen op precisie en vaardigheid.

Extreme Low Bow

De Extreme Low Bow heeft de meest uitgesproken kromming, startend op ongeveer 200mm van de krul met een buiging tot 25mm of meer.

 • Voordeel: Helpt bij technieken zoals de ‘drag-flick’ en aerials.
 • Geschikt voor: Professionele spelers en specialisten in strafcorner situaties.

Gewicht en Balans

Het kiezen van een hockeystick met het juiste gewicht en de juiste balans is cruciaal voor optimale prestaties op het veld. Het gewicht van de stick beïnvloedt de slagkracht en de wendbaarheid, terwijl het balanspunt samenhangt met de controle en het gevoel.

Lichtgewicht Sticks

Lichtgewicht sticks wegen gewoonlijk tussen de 535 en 550 gram. Deze sticks bevorderen snelle handelingen en zijn ideaal voor spelers die nadruk leggen op behendigheid en techniek.

 • Voordelen: Snelle stickhandeling, verhoogde controle bij dribbelen.
 • Ideaal voor: Aanvallers, middenvelders.

Zwaargewicht Sticks

Een zwaargewicht stick weegt meestal tussen de 565 en 580 gram. Ze bieden meer slagkracht, wat voordelig kan zijn bij het slaan van harde schoten en het stoppen van snelle ballen.

 • Voordelen: Verbeterde slagkracht, stabiliteit bij verdedigende taken.
 • Ideaal voor: Verdedigers, spelers die de voorkeur geven aan lange passes.

Balanspunten

Het balanspunt van een stick, gemeten vanaf de onderkant van de grip, varieert typisch tussen 31 en 39 cm. Het balanspunt bepaalt de gewichtsverdeling en heeft een directe invloed op de handling van de stick.

 • Hoog Balanspunt (>36 cm): Stick voelt lichter aan de kop, meer wendbaarheid.
 • Laag Balanspunt (<34 cm): Gewicht leunt meer naar de kop, wat meer kracht biedt.

Grip en Hanteerbaarheid

Een goede grip verbetert de controle over de hockeystick en verhoogt het speelcomfort. De juiste hanteerbaarheid zorgt voor betere prestaties op het veld.

Soorten Grips

Er zijn verschillende soorten grips beschikbaar voor hockeysticks. Standaardgrips zijn dikwijls gemaakt van synthetisch materiaal en bieden basiscomfort en -controle. Chamois grips absorberen vocht beter en zijn ideaal voor spelers die last hebben van zweethanden. Cushion grips hebben een extra schuimlaag voor meer schokabsorptie en comfort.

Grip Comfort

Het comfort van een grip is essentieel voor een goede hanteerbaarheid. Een grip moet stevig maar comfortabel in de hand liggen, niet te glad zijn bij vochtige omstandigheden en niet irriteren tijdens lange speelperiodes. Bovendien kan de dikte van de grip individueel variëren en wordt deze vaak gekozen op basis van persoonlijke voorkeur en handgrootte.

Vervangen van de Grip

Grips slijten en kunnen na verloop van tijd glad worden. Het is aan te raden de grip regelmatig te vervangen om optimale controle en comfort te behouden. Voor het vervangen worden volgende stappen aanbevolen:

 1. Verwijder de oude grip en eventuele lijmresten.
 2. Start aan het onderste uiteinde van de stick en wikkel de nieuwe grip strak om de hockeystick.
 3. Eindig bij het handvat bovenaan en zet de grip vast met tape.

Een tijdige vervanging van de grip draagt bij aan de speelprestaties en helpt blessures voorkomen door slippage te verminderen.

Kopvorm en Bladprofiel

De kopvorm en het bladprofiel van de hockeystick bepalen grotendeels hoe een speler de bal kan hanteren en controleren tijdens het spel. Deze elementen zijn essentieel voor optimale prestaties op het veld.

Midi Kop

Midi Kop hockeysticks hebben een ronde kop die spelers meer controle biedt bij het dribbelen en aannemen van de bal. Deze kopvorm is ideaal voor middenvelders en spelers die behendigheid en precisie nodig hebben tijdens snelle spelmanoeuvres.

Maxi Kop

De Maxi Kop variant biedt een groter raakoppervlak, waardoor het makkelijker wordt om de bal te stoppen en te slaan. Deze kopvorm is bijzonder geschikt voor verdedigers die harde slagen moeten kunnen geven en nauwkeurig de bal willen spelen.

Shorti

Shorti is voornamelijk bedoeld voor aanvallers vanwege het compacte design en de korte kromming, wat het gemakkelijker maakt om snel te manoeuvreren en de bal nauwkeurig te spelen in krappe ruimtes.

Prijs en Budget

Bij het kiezen van een hockeystick is het belangrijk om een balans te vinden tussen kosten en kwaliteit. De prijs van hockeysticks varieert aanzienlijk, gebaseerd op materiaal, merk, en technologie.

Budgetvriendelijke Keuzes

Voor beginners of mensen met een beperkt budget zijn er tal van kwalitatieve opties beschikbaar. Hockeysticks in dit segment kosten doorgaans tussen de €30 en €75. Belangrijke merken zoals Grays en Brabo bieden instapmodellen die duurzaamheid en speelgemak bieden. Onthoud dat een lagere prijs vaak resulteert in een compromis op het gebied van geavanceerde technologieën en materialen.

 • Prijsklasse: €30 – €75
 • Gerichte gebruikers: Beginners en recreatieve spelers
 • Voorbeelden:
  • Grays Blast Wood: €35 – €45
  • Brabo Tribute TC: €50 – €70

Prijs-kwaliteit Verhouding

Voor zowel professionals als gevorderde amateurs is de prijs-kwaliteit verhouding van essentieel belang. In deze categorie zijn sticks vaak geprijsd tussen de €75 en €200. Zij combineren geavanceerde materialen zoals carbon en aramide om betere prestaties en duurzaamheid te leveren zonder de bank te breken. Merken zoals TK, Adidas, en Mercian bieden hockeysticks die een goed evenwicht bieden tussen kosten en technologische innovaties.

 • Prijsklasse: €75 – €200
 • Gerichte gebruikers: Gevorderde amateurs en professionals
 • Voorbeelden:
  • TK Total One Plus: €120 – €160
  • Adidas TX24 Carbon: €150 – €190
  • Mercian Evolution 0.3: €100 – €150

Belang van Merk en Sponsoring

Bij het selecteren van een hockeystick zijn de merk en sponsoring factoren die niet mogen worden genegeerd. Een gevestigd merk kan kwaliteit en duurzaamheid impliceren, aangezien deze bedrijven vaak investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Merkvoorkeur:

 • Bekendheid: Geeft vaak de verwachte kwaliteitsstandaard aan.
 • Innovatie: Meer gevestigde merken hebben de middelen voor innovatie.

Sponsoring:

 • Professional Endorsement: Professionele spelers kunnen merken en hun productlijnen goedkeuren.
 • Zichtbaarheid: Sponsoring vergroot de zichtbaarheid en reputatie van een merk in de hockeywereld.
Voordeel Uitleg
Vertrouwen Bekende merken bouwen een reputatie van vertrouwen op.
Geavanceerde technologie Grote merken investeren vaak meer in de ontwikkeling.

Merkherkenning kan ook leiden tot een betere doorverkoopwaarde, mocht de speler besluiten de hockeystick in de toekomst te verkopen. Echter, spelers moeten ook sponsoraanbiedingen overwegen, vooral op professioneel niveau, waar dergelijke deals extra voordeel en steun kunnen bieden.

Spelers worden geadviseerd om onafhankelijke beoordelingen te controleren en de hockeysticks zelf te testen, ongeacht de merkstatus of de sponsoringdeals, om ervoor te zorgen dat de stick aan hun specifieke behoeften voldoet.

Onderhoud en Duurzaamheid van Hockeysticks

Om de levensduur van een hockeystick te maximaliseren, is regelmatig onderhoud essentieel. Een hockeystick gaat langer mee als hij goed wordt verzorgd en correct wordt opgeslagen.

Onderhoud:

 • Schoonmaken: Maak de hockeystick na elk gebruik schoon met water om vuil en zand te verwijderen. Dit voorkomt slijtage aan het materiaal.
 • Inspectie: Controleer de stick regelmatig op tekenen van schade zoals scheurtjes of losse deeltjes, vooral als deze tegen harde oppervlakken heeft geslagen.
 • Grip vervangen: Vervang de grip wanneer deze tekenen van slijtage vertoont om een goede houvast te behouden en de controle over de stick te handhaven.

Duurzaamheid:

 • Materialen: Kies een hockeystick gemaakt van duurzame materialen zoals carbon, aramide, of glasvezel. De verhouding tussen deze materialen bepaalt de stijfheid en slagkracht.
 • Constructie: Let op de constructie van de stick. Een ééndelige stick biedt meer duurzaamheid dan een stick die uit verschillende delen is samengesteld.

Opslag:

 • Bewaar de hockeystick op een droge, koele plek uit direct zonlicht. Dit voorkomt dat het materiaal uitdroogt of verzwakt.
 • Hang de stick op of zet hem rechtop neer, vermijd dat andere voorwerpen erop drukken en de stick kromtrekt.
Onderhoudstaken Frequentie
Schoonmaken Na elk gebruik
Inspectie Wekelijks
Grip vervangen Indien nodig

Door bovenstaande onderhoudsinstructies te volgen, kan men de prestaties en levensduur van een hockeystick aanzienlijk verlengen.

Advies Voor Verschillende Speelniveaus

De keuze van een hockeystick hangt sterk af van het speelniveau van de speler. Een juiste stick kan techniek en spelervaring aanzienlijk verbeteren.

Beginners

Voor beginners is het aan te raden om te kiezen voor een stick met een hoge mate van flexibiliteit en vergevingsgezindheid. Dit helpt bij het aanleren van de basis vaardigheden.

 • Materiaal: Houten sticks of met glasvezel versterkt.
 • Kromming (buiging): 20-22mm; ideaal voor het ontwikkelen van fundamentele technieken.
 • Lengte: 36,5 inch is standaard; kan variëren op basis van lichaamslengte.

Gevorderde Spelers

Gevorderde spelers moeten letten op sticks die techniekverbetering en kracht balanceren. Bij dit niveau wordt spelresponsiviteit essentieel.

 • Materiaal: Combinatie van carbon en glasvezel voor meer slagkracht en controle.
 • Kromming: 23-25mm; voor betere technische vaardigheden zoals dribbelen en liften.
 • Lengte: Afstemming op de lichaamslengte, mogelijk licht aangepast voor positie-specifieke voorkeuren.

Professionele Atleten

Professionele atleten hebben behoefte aan sticks die maximale precisie en kracht bieden. Deze sticks zijn vaak stijver en technisch geavanceerd.

 • Materiaal: Hoog carbonpercentage voor stijfheid en kracht.
 • Kromming: >24.75mm, vaak met een ‘late bow’ voor technisch geavanceerde vaardigheden.
 • Lengte en gewicht: Specifiek aangepast aan de atleet voor optimale balans en controle.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[mc4wp_form id="13040" element_id="style-1"]